Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΠΑΛΙΡΡΟΪΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ



                                                    Υπάρχουν ψαράδες που επισκέπτονται συχνά τον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό, αφού θεωρούνται από τους πλουσιότερους ψαρότοπους. Σε αρκετά ψαρέματα που έχω κάνει σε αυτά τα μέρη έχω παρατηρήσει ότι τα ψάρια τρώνε κατά την διάρκεια του εικοσιτετραώρου που τα νερά είναι σηκωμένα ή όταν αυτά βρίσκονται σε σχεδόν στάσιμη κατάσταση. Βάσει των παρακάτω στοιχείων θα μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες ημέρες που θα δώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα.......


     Στον πορθμό του Ευρίπου παρατηρείται ένα σπάνιο φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των θαλασσίων ρευμάτων. Στο σημείο όπου υπάρχει η παλαιά γέφυρα παρατηρείται η αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού κάθε 6 ώρες περίπου, από τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση προς τον Νότιο και αντίστροφα. Η ταχύτητα του ρεύματος φθάνει ακόμη και τα 9 μίλια την ώρα. Η ροή των ρευμάτων εξαρτάται ολοκληρωτικά από την σελήνη και έχει άμεση σχέση με την διάρκεια κάθε σεληνιακού μήνα .Η φυσιολογική ροή του ρεύματος προς μια κατεύθυνση διαρκεί 6 ώρες. Αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα οκτώ περίπου λεπτών όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα. Μετά την στασιμότητα των 8 λεπτών τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται εντελώς αντίθετα για άλλες 6 ώρες.. Τη διαδικασία αυτή την ονομάζουμε ανύψωση (πλημμυρίδα) και κατάπτωση (άμπωτη).
     Στην διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα υπάρχουν κάποια διαστήματα τα οποία ονομάζονται «περίοδοι ακαταστασίας». Τα ρεύματα τότε δεν έχουν τακτικές ροές, δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο και δεν ισχύει η 6ωρη εναλλαγή της κατεύθυνσης της ροής τους. Στην διάρκεια των περιόδων αυτών τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση έως και 14 φορές το 24ωρο ή αντίθετα μπορεί να μη συμβεί καμία αλλαγή για μια ολόκληρη ημέρα. Οι «περίοδοι ακαταστασίας» παρατηρούνται δυο φορές μέσα στο Σεληνιακό μήνα και διαρκούν για ένα χρονικό διάστημα τριών ημερών.
     Η πρώτη περίοδος περιλαμβάνει την 7η, 8η και 9η ημέρα της Σελήνης και η δεύτερη την 21η, 22η και 23η ημέρα της Σελήνης.
Έτσι στην πρώτη περίοδο τα ρεύματα αρχίζουν να γίνονται ακατάστατα, όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 6η προς 7η ημέρα της και επανέρχονται στην 6ωρη φυσιολογική τους ροή όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 9η προς 10η ημέρα της.
     Στην δεύτερη περίοδο τα ρεύματα γίνονται ακατάστατα την 20η προς 21η ημέρα της Σελήνης και επανέρχονται την 23η προς 24η ημέρα Σελήνης.
     Η κάθε περίοδος ακαταστασίας αρχίζει από το 00.01 λεπτό της πρώτης ημέρας και τελειώνει την 24η ώρα της τελευταίας ημέρας (χειμερινή ωρα).
     Τις δυο πρώτες ημέρες μετά το τέλος της κάθε τριήμερης ακαταστασίας τα νερά δεν αποκτούν μεγάλη ταχύτητα. Τα λεγόμενα «αργονέρια». Αυτές τις ημέρες η περιοχή κατακλύζεται από κάθε μορφής ψαράδες αφού θεωρούνται ιδανικές για ψάρεμα από τους ντόπιους και για όσους γνωρίζουν αυτό το φαινόμενο.
    
     Το παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου παρουσιάζει δύο παγκόσμιες μοναδικότητες:
     Η πρώτη είναι το γεγονός ότι την 24η (χειμερινή) ώρα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της κάθε περιόδου ακαταστασίας δηλαδή της 9ης και 23ης ημέρας της Σελήνης το θαλάσσιο νερό αρχίζει να ρέει πάντα από το Βόρειο προς τον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
     Η δεύτερη είναι ότι στις περιόδους ισημερίας δηλαδή την 21η Μαρτίου και την 22α Σεπτεμβρίου τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να μεσολαβεί το διάστημα της στασιμότητας των 8 περίπου λεπτών όπως συμβαίνει όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου και έχουν την μεγαλύτερη ένταση.
     Η παλίρροια της Χαλκίδας είναι το κλασσικότερο παράδειγμα παλιρροϊκού ρεύματος σε δίαυλο σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις παραπάνω μοναδικότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου