Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ














      Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάει συστημένοι σε μέρη όπου ακόμα και την προηγούμενη ημέρα βγήκαν αρκετά ψάρια ενώ όταν πήγαμε εμείς δεν πιάσαμε τίποτα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν φυσικά κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τελείως τις διατροφικές συνήθειες και ορέξεις των ψαριών. Τα ποσοστά της επιτυχίας του ψαρέματός μας θα αυξηθούν αν κατανοήσουμε και χρησιμοποιήσουμε τους παράγοντες αυτούς προς όφελός μας........
 Είναι γνωστό πως τα ψάρια δεν τρώνε όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου. Αυτό που η εμπειρία μας στο ψάρεμα μας έχει διδάξει είναι ότι τις ώρες γύρω από την ανατολή και τη δύση του ήλιου η δραστηριότητα των ψαριών αυξάνεται.
     Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις γνώσεις μας σχετικά με το φεγγάρι και τις παλίρροιες μπορούμε να εντοπίσουμε τις ώρες εκείνες που είναι πιο αποδοτικές και θα μας δώσουν περισσότερες πιθανότητες στο ψάρεμα. Το φεγγάρι και ο ήλιος σε συνδυασμό με την βαρύτητα που ασκείται απ'αυτά έχουν δραματική επίδραση στον πλανήτη μας και κατά συνέπεια και στη θάλασσα. Από έρευνες που έχουν γίνει έχει προκύψει ότι μια φυσική ημέρα για τα ψάρια διαφέρει από τη δική μας. Το βιολογικό τους ρολόι συμπίπτει με το σεληνιακό χρόνο. Αν πάρουμε το φεγγάρι σαν βασικό παράγοντα για τα ψαρέματά μας, οι αποδοτικότερες φάσεις είναι το νέο φεγγάρι και το πλήρες φεγγάρι και ακολουθούν οι φάσεις των τετάρτων.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα τέσσερα στάδια ενός πλήρους σεληνιακού κύκλου ο οποίος διαρκεί περίπου 29 μέρες.
Πρώτο τέταρτο                                         Πανσέληνος
Τελευταίο τέταρτο                                    Νέο φεγγάρι
     Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε έντονη δραστηριότητα των ψαριών ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει διότι η ανατολή του φεγγαριού μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου. Η ευνοϊκότερη συγκυρία είναι όταν η ανατολή του φεγγαριού συμπέσει με την ανατολή του ηλίου
     Κατά τη διάρκεια ενός πλήρους φεγγαριού καλό θα είναι να υπάρχει μια συννεφιασμένη βραδιά ή όταν το φεγγάρι εναλλάσσεται με τα σύννεφα. Θα πρέπει να λάβουμε ακόμη υπόψη ότι οι αποδοτικότερες ημέρες είναι 4 μέρες πριν και 4 μέρες μετά τη πανσέληνο. 

Το φαινόμενο της παλίρροιας

    Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα με πανσέληνο ενώ κάποιοι άλλοι όταν δεν έχει φεγγάρι. Η πραγματικότητα είναι πως και στις δύο αυτές φάσεις του φεγγαριού δημιουργούνται ισχυρές παλίρροιες. Οι παλίρροιες είναι ακόμη ένας καθοριστικός παράγοντας για το ψάρεμα. Η κίνηση των παλιρροιών αλλάζει κάθε 6 ώρες. Επομένως σε διάρκεια 24ώρου υπάρχουν 4 παλίρροιεσ, 2 υψηλές και 2 χαμηλές. Ιδανικότερες για την κινητικότητα των ψαριών θεωρούνται οι υψηλές παλίρροιες. Μάλιστα όταν έχουμε ένα πλήρες ή αντίστοιχα ένα νέο φεγγάρι οι παλίρροιες αναφέρονται ως μέγιστες και τα ψάρια παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη δραστηριότητα. 
     Οι παλίρροιες ουσιαστικά εμφανίζονται όταν ευθυγραμμίζεται το φεγγάρι με τον ήλιο και τη Γη. Όταν ο ήλιος και το φεγγάρι ευθυγραμμιστούν έχουμε δύο ισχυρές δυνάμεις βαρύτητας που προκαλούν τις πολύ υψηλές παλίρροιες (μέγιστες). Όταν ο ήλιος και το φεγγάρι δεν ευθυγραμμίζονται έχουμε τις χαμηλές παλίρροιες. Δεδομένου ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, κάθε θέση στη Γη θα δεχτεί και τις δύο παλιρροϊκές διογκώσεις. Οι μέγιστες παλίρροιες συμβαίνουν 2 φορές το μήνα αλλά στη χώρα μας δεν είναι τόσο έντονες. Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα στη Νότιο Αμερική, τα νερά της παλίρροιας ανεβαίνουν ως και 23 μέτρα! 
     Όλα τα παραπάνω βέβαια για το ψάρεμα αφορούν την επιρροή του φεγγαριού  και θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες όπως είναι τα καιρικά φαινόμενα, πιθανόν σεισμολογικές δραστηριότητες, η περιοχή, ο τρόπος ψαρέματος, τα δολώματα και άλλα.
     Βέβαιο πάντως είναι πως αν δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον ήλιο, το φεγγάρι και τις παλίρροιες οι επιτυχίες των ψαρευτικών εξορμήσεων θα αυξηθούν σημαντικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου