Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΨΑΡΕΥΩ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

     Συνηθίζουν να λένε ότι το ψάρεμα στηρίζεται στο παράγοντα τύχη. Εγώ λέω ότι στηρίζεται στο καλό σχεδιασμό, τη προσοχή στη λεπτομέρεια, τη διάθεση, ναι και στη τύχη. Και φυσικά στη γκαντεμιά και τους κατσικοπόδαρους (μακριά από μας). Είτε βγεις μ' ένα καλάμι στη παραλία, είτε βγεις με τη βάρκα στα ανοιχτά, αν δεν είσαι συγκεντρωμένος σ'αυτό που κάνεις και παραβλέψεις κάτι που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο εκείνη τη στιγμή, ξαφνικά βρίσκεσαι εκτεθειμένος. Ακόμη κι αυτό όμως δεν είναι αρκετό!


Μπορεί να δαπανήσεις πολλά για εξοπλισμό, να έχεις τα πάντα κι ακόμη πιο πολλά, αν δε τα χρησιμοποιείς όμως με σοφία σου είναι άχρηστα. Είναι βέβαιο πως τα λεφτά και τα καλάμια δε κάνουν το ψαρά...
Αργότερα θα φτιάξω μια σελίδα σ'αυτό το blog με διάφορες τεχνικές που έχω μάθει για να παρακάμπτουμε τα μαγαζιά με είδη αλιείας. Μικρά εύχρηστα μυστικά για να γλιτώνω χρήματα αλλά και να νιώθω μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν πιάνω ψάρια με κάτι που έφτιαξα μόνος μου. (π.χ. φτιάξε τα δικά σου μολύβια από βότσαλα στη παραλία - δεν γλιτώνεις απλά χρήματα, προσφέρεις και στον εξοπλισμό σου το ανάλογο καμουφλάζ. Γιατί στο ψάρεμα όλα παίζουν ρόλο).


    Το ψάρεμα πιστεύω δεν πρέπει να θεωρείται και να αντιλαμβάνεται ως ένας τρόπος για να ξεσπάσεις, να εκτονώσεις την ένταση και τα νεύρα σου, αν το βλέπεις έτσι καλύτερα πήγαινε γήπεδο. Το ψάρεμα πρέπει να το δεις σαν ιδέα, σαν άθλημα, αλλά και σαν επαφή με τη φύση, σαν τρόπο ζωής, αλλά και σαν δεσμό με την αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη τέχνη ανεύρεσης τροφής από τον άνθρωπο. Αυτός που σέβεται το ψάρεμα σέβεται τη φύση, και συνεπώς σέβεται και τον εαυτό του ως άνθρωπο. Όλα από εκεί ξεκινάνε και εκεί τελειώνουν. Στο σεβασμό. Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό, ποιος θα πιάσει τα περισσότερα, αλλά ούτε και για διαγωνισμό, μιας και δεν υπάρχουν τρόπαια παρά μόνο την εσωτερική ικανοποίηση και την τροφή που σου δίνεται. Προσωπικά με βρίσκει αντίθετο η εμπορευματοποίηση του ψαρέματος μέσα από οργανώσεις και συλλόγους που οργανώνουν διαγωνισμούς κάθε χρόνο με αντικείμενο ποιος θα βγάλει τα περισσότερα κιλά. 

    Ψαρεύω λοιπόν με συνείδηση και πρέπει να ψαρεύω με συνείδηση αν θέλω να το κάνω και τα επόμενα χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου